14 февруари

Свети Валентин се отбелязва на 14 февруари в някои страни като Ден на влюбените. На тази дата двойките изразяват любовта си един към друг, като изпращат поздравителни картички, бонбони сърчица.

Името на празника идва от един от двамата християнски мъченици, наречен Валентин, живял през 3 век. Първоначално стар римокатолически празник, той започва да се свързва с романтичната любов през Средновековието.

На този ден още през 14 век в Англия започва да става традиция да се разменят любовни послания под формата на т. нар. валентинки. Съвременните символи на любовта сега са сърцето и образът на крилатия Купидон. През 19 век ръчно написаните послания биват заменени от масово произвежданите готови картички..

През втората половина на 20 век в САЩ и други места по света установената практика на размяна на картички се разширява и се въвежда раздаването на подаръци обикновено от мъжа на жената. Най-популярните подаръци са рози и шоколади в червена лъскава опаковка с форма на сърце. През 80-те диамантената индустрия започва да рекламира и подаряването на бижута по случай Св. Валентин.

Въпреки, че по традиция това не е български празник деня на влюбените все повече започва да се чества и у нас. Дали е мода или просто взаимен жест на двама влюбени, на този ден винаги си казваме че се обичаме – не че през другото време не можем.

С много старание и въображение участниците в групата за извънкласни дейности „Здравословно хранене и здравословен начин на живот“ сами изработиха меню за Св. Валентин и подредиха маса за празника.  Групата функционира за първа година и са в изпълнение на дейностите по проект BG05M2OP001-2.004-0004 „Развитие на способностите на учениците и повишаване мотивацията им за учене чрез дейности, развиващи специфични знания, умения и компетентности „ТВОЯТ ЧАС – фаза І“. Проектът се финансира от Оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж“, съфинансирана от Европейските структурни и инвестиционни фондове.