Отбелязваме 141 години от обесването на Васил Левски

Най-ярката звезда в нашата история угасва преди 141 години. 

    В онзи мразовит 19 февруари 1873г. край град София  Левски  увисва „със страшна сила“ на бесилото.

   Пленени от святото дело на Апостола на българската свобода, учениците Александрина Цветкова и Ралф Киров от театралното студио при ПГТ „Ал. Константинов “ гр. Поморие изнесоха тържествено слово пред своите съученици и  учители .

   “Нелепо е, че свободата на България изгрява без Апостола …” , казват учениците, питат: “Къде си днес Апостоле?” и свързват образа  на свободата с този на Левски.

   От ръководството на училището уведомиха, че от учебната 2013/ 2014 година в ПГТ„Ал. Константинов “  е сформирано театрално студио “Сълзи от смях”  по  проект „Да направим училището привлекателно за младите хора. Училище за себеутвърждаване и подготовка към европейски хоризонти УСПЕХ” по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси”. В театралното студио участват 15 ученици от различни класове от училището, които притежават театрални заложби. Всички те са дали своя принос за съставянето на сценария за  възпоменателното слово за Дякона.

Церемонията приключи с реч на г-н Д. Гильов – директор на професионалната гимназия,  който прикани да се поднесат цветя пред паметника на Левски в центъра на града. 

 

    Едноминутното мълчание в памет на Левски доказа признателността на учениците от професионалната гимназия пред делото на тази българска светиня .