„Европейската седмица на професионалните умения”

От 29 до 31 октомври 2019 ПГТ „Алеко Константинов”, гр. Поморие се включи в „Европейската седмица на професионалните умения“. Основен акцент бе инициативата „Дни на отворените врати“, чиято цел е да се провокира интересът на младите хора към професионалното образование. Учениците от ПГТ бяха подготвили и организирали програма, включваща серия от мероприятия.

Гости на събитието бяха ученици от VII клас от ОУ „Отец Паисий” – с. Порой, ОУ „Св. Св. Крил и Методий” – с. Страцин и ОУ „Христо Ботев” – гр. Поморие. Те имаха възможност да се запознаят с изучаваните в гимназията професии, за да могат да направят своя ранен професионален избор. Гостите се запознаха с обновената материална база на училището, наблюдаваха хумористичната сценка „Интервю за работа”, показаха своите знания във викторината на тема „Лечебният код на храните”. В състезанието „Най-добър млад готвач” премериха своите кулинарни умения като техни ментори бяха учениците от IX, X, XI и XII клас. Младите бармани на ПГТ от XI клас, предизвикаха огромен интерес, като приготвиха различни безалкохолни коктейли.

Събитието има за цел да предостави възможност за ранно професионално ориентиране и да насърчи съзнателния избор на професия, която носи удовлетворение.