1 декември – Световен ден за борба със СПИН

За поредна година в Професионалната гимназия по туризъм бе отбелязан 1 декември – Световният ден за борба със СПИН. С разнообразни мероприятия учениците от XI„Б” клас при гимназията се включиха в националната АНТИСПИН кампания, която тази година мина под мотото “Узнай своя статус”.

Директорът на гимназията г-н Валентин Карталов, всички ученици и учители бяха закичени с червената лентичка – символ на борбата срещу коварния вирус.

Всеки един от младежите, проявил интерес към проблема, беше запознат какво е СПИН и ХИВ, как да се предпазим от заразяване с болестта, както и къде може да се изследваме превантивно.

През целия ден Гюлсюм и Стефан от XI”Б” клас с класен ръководител г-жа Вълканова, бяха лицата на АНТИСПИН кампанията в ПГТ, като много от учениците сами се спираха при тях и отговорно се включваха в отбелязването на 1 декември.

Близо 4000 души в България живеят с ХИВ вирусът, който причинява синдромът на придобитата имунна недостатъчност (СПИН) , като 3000 от тях дори не знаят за това. Все повече младежите в страната участват в разяснителни кампании за ХИВ/СПИН и по този начин запознават хората със сериозността на проблема.

Какво е ХИВ и СПИН?
Как се заразява с ХИВ?

Как се тества за ХИВ?

Къде се тества за ХИВ?

Как да не се инфектираме с ХИВ?

–         това са въпросите, които трябва да имат отговор за всеки млад човек.
Всички тези въпроси не биха били толкова актуални, ако тийнейджърите и подрастващите се замислят не е ли все още рано да влизат в сексуални отношения на тази възраст – това предпазване е по-сигурно от всякакъв презерватив!

Допълнителна информация:

http://www.aids-buletin.info/index.php?magic=0.260
http://www.aidsprogram.bg

На 1 декември призоваваме всички в 21 часа да запалят свещ на прозореца на своя дом. Нека този акт е израз на съпричастност и солидарност към засегнатите от ХИВ/СПИН. Да се обединим и да станем част от световната съпричастност към скръбта на близките на засегнатите от ХИВ/СПИН! Да отправим послание до цялото общество за толерантност и уважение към хората, живеещи с ХИВ/СПИН!