На театър

На 20 ноември 2018 г. ученици от ПГТ ” Ал. Константинов” гр. Поморие присъстваха на новия спектакъл на ТФ “Петлите” – “Легенда за мома Руса и змея”. Спектакълът е създаден по идея на Георги Димитров и Николай Парушев, а хореографията е на Десислава Скъкълова, Николай Парушев Кристияна Гюрова.

Преди началото на спектакъла зрителите имаха възможността да се запознаят с брошури, съдържащи информация с “действителната” история за мома Руса, живяла в местността Русокастро.

    Крепостта Русокастро се намира в община Каменово, Бургаско и има древна история. Тя е издигната преди 1500 години на стратегическа височина – природен феномен, която контролирала най-важните пътища в Североизточна Тракия – между севера и юга, от всички източни проходи на Стара планина и Северното Черноморие към Босфора и Константинопол. Легендата за крепостта е записана през 50-те години от Никола Проданов, местен краевед, който слушал разказа на 86-годишния дядо Марко на самия връх „Русин камък“.

     Тази легенда бе представена  с помощта на 15 талантливи деца по модерен и съвременен начин –  огнено шоу, модерна сцена, живи гайди, много пиротехника.