21 септември – Европейски ден без загинали на пътя

За трета поредна година проект Edward  се провежда по инициатива на Европейската мрежа на службите на пътна полиция – ТИСПОЛ, в рамките на Европейската седмица на мобилността сред страните-членки на мрежата и нейните партньори.

   Мотото на операцията за България е „Безопасни мобилни комбинации за живот”. Целта е в този ден да няма загинали при пътни инциденти.

Идеята е в периода преди операцията всички участници в движението по пътищата да помислят дори за няколко минути за рисковете, с които се сблъскват и за тези, на които може да изложат останалите участници, както и за това с какво самите те биха могли да  допринесат за намаляването на рисковете на пътя.

   Денят беше отбелязан в Професионална гимназия по туризъм „Алеко Константинов” град Поморие от учениците Десислава Колева и Мелда Сюлейман от XI ”б”клас. Тържеството започна с няколко думи за проекта Edward“, както препоръките за шофьорите и пешеходците. Бяха раздадени флаери за родители, ученици и учители.

На видео стената в училище беше представена презентация.
Чрез кампанията учениците от  XI „б” клас с класен ръководител Ж. Вълканова заявяха своята отговорна гражданска позиция по проблема и призовава „ За повече търпимост, уважение и отговорност на пътя като водачи, като пешеходци, като участници в движението”.

„Водачи и пешеходци, помислете как шофирате, как се движите по пътя!

Помислете как да намалите рисковете – ползвайте предпазен колан, шофирайте със съобразена с пътните условия скорост, не употребявайте алкохол или упойващи вещества, не говорете по телефона, докато сте зад волана. Помислете за близките, децата и приятелите си.

Намаляването на жертвите и ранените на пътя трябва да е приоритет не само на днешната дата, а всеки ден.

Призоваваме за повече търпимост, уважение и отговорност на пътя като водачи, като пешеходци, като участници в движението.” – беше част от обръщението на водещите.

Повече информация за инициативата можете да намерите в сайта на Министерство на вътрешните работи.