12. АПРИЛ – МЕЖДУНАРОДЕН ДЕН НА АВИАЦИЯТА И КОСМОНАВТИКАТА

Днес протягаме ръка и отправяме поглед към космоса. Но точно днешният ден го е направил вече не толкова недостижим. На този ден един човек преодолява границата между Замята и Космоса. На 12. април през 1961 год. в 6:07 ч. по Гринуич (9:07 ч. московско време) от космодрума в Байконур излита космическият кораб  „Восток“ с пилот космонавт Юрий Гагарин. Това е причината на тази дата да честваме Международния ден на авиацията и космонавтиката.

За да отбележат този паметен ден, учениците от IX a клас при ПГТ „Алеко Константинов“ съвместно с техния класен ръководител г-жа Елена Янакиева подготвиха презентация за историята на авиацията и космонавтиката. Те представиха  информация и за първите българи полетели в космоса – Георги Иванов и Александър Александров.

Директорът на гимназията – г-н Карталов се обърна към учениците, че „думата космос произлиза от древногръцки и означава „свят“, „вселена“. От древността човекът е отправял взор към небесата. Вечният устрем към космоса и неговото опознаване е най-голямото предизвикателство пред човечеството.“