145 ГОДИНИ СВОБОДА

Празнуваме 145 години Свобода. Денят на свободата е ден на гордостта, на паметта, на възкръсването на българския дух. Ден, в който свеждаме глави. Търсим минутата мълчание. Минута, в която да потъгуваме – за преживените страдания, за отнетото, за предателствата, за младите животи в пантеона на безсмъртието.

В навечерието на националния ни празник 3. март учениците от VIII Б, с класен ръководител Живка Вълканова,  подготвиха рецитал с патриотични стихове, напомнящи и възхваляващи великите дела на героите, посветили живота си на народното дело. Емоционално, трогателно и дълбоко въздействащо бе изпълнението на Мира, която изпя песента „Хубава си моя горо“.

„С цената на безброй животи на воини от различни националности ние сме успели да извоюваме правото на собствена национална идентичност. Успели сме да развеем знамето на свободен народ над свободна земя. И ако искаме да ни има като народ, ние трябва да помним своята история“, бяха част от думите в словото, произнесено от г-жа Елена Георгиева, учител по история и цивилизации.

Директорът на ПГТ „Алеко Константинов“ г-н Карталов се обърна към учениците с думите, че 3-ти март е Денят на освобождението и денят на осмислянето на свободата. Свободата е отговорност. И нека във всяко наше действие ни води чувството на висока отговорност към изстраданата свобода.

ЧЕСТИТ ДЕН НА СВОБОДАТА! ЧЕСТИТ НАЦИОНАЛЕН ПРАЗНИК!