Възпитаничка на ПГТ „Алеко Константинов” – гр. Поморие завоюва първо място на национално състезание “Най-добра бизнес идея”

Соти Сотирова, ученичка от ХII. A клас в Професионална гимназия по туризъм завоюва първо място в Националния кръг на състезанието “Най-добра бизнес идея”,което се проведе на 10 – 12 май 2021 година в гр. Петрич.

Цялостната организация на състезанието се осъществява от Министерството на образованието и науката, Института по предприемачество на Университета за национално и световно стопанство, Импулсния център за обучение по предприемачество на Национална финансово-стопанска гимназия, а домакин бе Професионална гимназия по икономика и туризъм „Проф д-р Асен Златаров“ – гр. Петрич.

Заместник-министър Таня Михайлова се обърна към състезателите и техните ръководители с думите, че професионалното образование е перспективен избор на младите хора, а предприемаческите умения се изграждат още в училище.

За финалния кръг на състезанието се класираха 18 финалисти, определени след предварителен квалификационен кръг, в който участваха ученици от търговските гимназии и професионалните гимназии по икономика в цялата страна.

Темата на казуса, по който бъдещите предп

риемачи трябваше да предложат иновативни идеи и да ги защитят, беше „Умен дом“ – бизнес за нови технологии, приложени в домакинството. Соти Сотирова и екипът ѝ разработиха идеята „МyDom“. Тя е свързана с поставянето и използването на чипове във всяко помещение на дома  с цел комуникация и контрол на множество смарт уреди в домакинството.

В оспорваната надпревара иновативната идея впечатли компетентното жури и завоюва почетното първо място.

Ръководител на ученичката е г-жа Нина Куртева, главен учител.

С участието си в Националното състезание „Най-добра бизнес идея” Соти Сотирова представи достойно ПГТ „Алеко Константинов” – гр. Поморие  и е повод за гордост за целия педагогически екип на гимназията.