ВКУСЪТ НА ИНДИЯ

На 03.05.2019г. участниците в кръжоците „Кулинарни пътешествия“,  „Млад сервитьор“ и „Светът на подправките“ от проект „Занимания по интереси“ проведоха майсторски клас по готварство с шеф Симо Адамов, който от 11 години се занимава с индийска кухня. Специализирал е в Индия, а в момента има свой собствен ресторант в село Горица, община Поморие.

Той  презентира пред учениците типични за индийската кухня предястия, сосове и основни ястия, включени в пет степенно меню:

  • Лучени кюфтета – топло предястие
  • Лучен сос
  • Онион Баджи – основно ястие
  • Чикън Пакори – основно ястие
  • Шафранов ориз Басмати – гарнитура

Шеф Адамов запозна учениците с характерните за индийската кухня подправки ТИКА, гран масала, шафран, къри, черен и зелен кардамон, звездовиден анасон, които умело съчета с  основните продукти за ястията.

Майстор-готвачът представи и малко популярни у нас хранителни продукти като нахутово брашно, изсушено салатно цвекло и ориз Басмати, които с перфектна кулинарна техника превърна в изкусни индийски специалитети.

Младите готвачи и сервитьори, както и техните преподаватели, благодариха на шеф-готвач Симо Адамов за това, че ги запозна с богатата палитра от цветове, вкусове и аромати  на далечна и екзотична Индия.

А ние, участниците в кръжока „Млад журналист“ отразихме за Вас  това събитие с думи и снимки.